Udgivet i 2 kommentarer

Ændring af lov om elektroniske cigaretter

Den 18. december 2019 indgik et bredt flertal i Folketinget aftalen om den såkaldte “Tobakshandelsplan”. Baggrunden for aftalen var, at der for første gang i 20 år havde været en stigning i antallet af rygere i Danmark, og fordi flere store interessegrupper i flere år havde presset på for en strengere rygelovgivning.

Siden 2018 har der været et stærkt pres fra forskellige sundheds- og interesseorganisationer for at få politikere til at indføre højere priser på cigaretter, og det var først i 2019, da regeringen gjorde det klart for de andre partier, at de ikke ønskede at hæve priserne for meget at e-cigaretområdet også kom i spil.

E-cigaretindustrien var overhovedet ikke forberedt på, hvad der skulle komme, især fordi den sidste del af tobaksvaredirektivet trådte i kraft i 2017, og markedet derfor allerede var strengt reguleret. Så ingen havde forventet, at politikere skulle regulere yderligere lige nu. Derudover viste undersøgelser, at antallet af unge brugere af e-cigaretter var faldet siden 2014, og at denne tendens desuden så og stadig synes at fortsætte.

Så hvad gik galt?
Debatten om strammere regulering af e-cigaretter opstod i kølvandet på de såkaldte EVALI-sager i USA, som kort blev forklaret som tilfælde af lungesygdomme og dødsfald blandt unge, og som myndighederne mente var knyttet til brugen af e-cigaretter. Disse sager fik myndigheder overalt i verden i den røde boks. For sent og på et tidspunkt, hvor de danske myndigheder allerede havde besluttet, at e-cigaretter skulle reguleres stærkt, viste det sig, at sygdommene var forårsaget af inhalering af olieagtige THC-væsker gennem e-cigaretter.

E-cigaretindustrien og forskellige forbrugerorganisationer har kæmpet det sidste år for at få politikerne til at forstå, at de har begået en fejl. Desværre ser det ud til, at myndighederne har lukket både øjne og ører fuldstændigt og i virkeligheden slet ikke vil diskutere mindre skadelige alternativer til cigaretter – medmindre de er medicinske produkter.

– Og derfor blev tobakshandelsplanen vedtaget den 16. december 2020.

Hvad betyder den nye lov for dig som forbruger?

Loven er som lovene en gang er og er skrevet på et sprog, du skal enten være advokat eller have skrevet lovteksten selv for at forstå.

Loven får store konsekvenser for de danske forbrugere af e-cigaretter, og derfor er det vigtigt at kommunikeret til dig, vores kunder, hvad du kan forvente med ny lov, ikke mindst så du kan forberede dig på strenge nye regler.

Nedenfor er en beskrivelse af de foranstaltninger i loven, som vi vurderer vil have de største konsekvenser for dig som forbruger:

Smagsforbud:
Fra 1. april 2021 vil det kun være lovligt at sælge e-væske og smag med andre smagsstoffer end tobak og menthol produceret FØR denne dato.
Fra 1. april 2022 er det forbudt at sælge e-væske og aroma med andre smagsstoffer end tobak eller mentol, og derefter kan du kun købe e-væsker og aroma med smag af tobak eller mentol i den danske e- cigaret webshops og butikker.

– Dette politiske initiativ skal sikre, at unge ikke finder e-cigaretter fristende.

Ingen billeder – visningsforbud:
Fra 1. april 2021 kan detailhandlere muligvis ikke længere vise billeder af de solgte produkter. Derfor skal du som forbruger aktivt vælge, om du vil blive udsat for billeder af de produkter, vi sælger i vores webshop.
Vores fysiske butikker vil også se anderledes ud, da vi ikke længere har lov til at udstille og / eller fremhæve vores produkter via. lys, farver eller valgte placeringer.

Fra 1. oktober 2021 introduceres standardiseret, neutral emballage til e-cigaretter, og alle produkter, der produceres efter denne dato, pakkes i brune kasser, hvilket kan gøre det vanskeligt for både kontorister og kunder at se forskellen mellem de enkelte produkter.

– Disse politikker skal forhindre unge i at blive tiltrukket af produkterne.

Tilbud, rabatter og tilbud:
Synlige rabatter og tilbud er ikke lovlige, medmindre de overholder Forbrugerombudsmandens retningslinjer, og derfor vil du ikke længere være i stand til at finde rabatter og tilbud i de danske e-cigaret webshops og butikker.

– Dette initiativ er taget af politikerne for at forsøge at undgå at lokke folk til at købe e-cigaretter.

Hvad nu?
Som forbruger kan du fortsætte med at shoppe både i webshoppen og i de fysiske butikker. Der vil være ændringer i præsentationen af ​​produkterne, og du vil heller ikke længere kunne finde tekster, der antyder, at e-cigaretter er mindre skadelige alternativer eller er sundere end cigaretter. 

2 tanker om “Ændring af lov om elektroniske cigaretter

  1. Hejsa kan ik helt blive klog på det i skriver ang. de nye regler der træder i kraft fra April 2022 vil det sige at man ikke kan købe aroma til sin E cigaret på jeres hjemmeside efter April 2022. Hvis ikke. Kender i evt en hjemmeside uden for Dk. Hvor man kan købe aroma. Nu hvor Folketinget. Har vedtaget denne åndsvage lov
    Venlig hilsen Steffen.

    1. Hej Steffen.

      Vi skal nok følge op på dette i fremtiden. I mellemtiden kan vi trøste med at reglerne tillader at andre brancher, f.eks. bolsje og konditorer stadig må sælge aroma.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.